суботу, 18 грудня 2010 р.

Трохи з історії...

На початку 1908р. в містечку було створено Навчально-Просвітницьке товариство. В якості почесних членів в нього ввійшли власники Сміли, а членами-засновниками стали службовці маєтку, багато смілянських жителів та деякі особи з навколишньої місцевості. Головною метою зазначеного товариства було «влаштування і утримання середніх навчальних закладів».

Перш за все товариство зайнялось заснуванням чоловічої гімназії. Дозвіл міністра народної освіти на відкриття такої гімназії в Смілі датований 8 серпня 1908р., при цьому граф Лев Олексійович Бобринський гарантував плату річного утримання педагогічному персоналу нового навчального закладу. Саме ж відкриття гімназії відбулося 14 вересня 1908 р. в складі підготовчого та перших трьох класів. Гроші на будівництво приміщення та придбання навчальних посібників виділив з особистих заощаджень Лев Бобринський. 1909р. у новозбудованому приміщенні розмістили класи. З відкриттям 1913 р. 8-го класу гімназія перетворилась на повну. У цьому ж році відбувся перший випуск її учнів.
Після відкриття чоловічої гімназії правління Навчально-Просвітницького товариства звернуло відразу ж увагу і на заснування жіночої гімназії. Дозвіл на відкриття Смілянської жіночої гімназії було отримано 12 серпня 1909 р., а місяць потому відбулося її офіційне відкриття. На час відкриття вона мала підготовчий та 5 основних класів. Для приміщення пристосували найнятий з цією метою приватний будинок. А Бобринські виділили велику ділянку землі для спорудження власного приміщення гімназії, пожертвували матеріали, а граф Лев Олексійович асигнував кошти на будівництво приміщення « со всеми усовершенствованиями, выработанными в последнее время школьным строительным искусством». Заняття у новому приміщенні розпочались 1 жовтня 1910р.

Немає коментарів:

Дописати коментар